Zo past een influencer in jouw PR-strategie

25-10-2018

Het stelt menig PR-professional voor een uitdaging: Hoe kun je als bedrijf op een geloofwaardige manier in contact komen met de kritische socialmediagebruiker? Juist, via de gebruikers zelf! We kunnen er niet meer omheen: influencer marketing is booming. In dit blog vertellen we je alles over influencers en hoe je die effectief inzet in jouw PR-strategie.

Wat is een influencer?

Een influencer promoot jouw merk, product of dienst via diverse socialmediakanalen. Influencers kunnen het publiek beïnvloeden met hun autoriteit, kennis en ervaring. Daarvoor is het wel belangrijk dat hij/zij betrouwbaar is en volgers heeft in de beoogde doelgroep. Er zijn drie verschillende type influencers.

Zo onderscheiden we:

  • Micro-influencers: meestal zijn dit de beginnende influencers die enthousiast aansprekende content op één platform plaatsen. Zij hebben een paar duizend volgers.
  • Influencers: hun content gaat geregeld viral en met hun posts bereiken ze enkele tienduizenden volgers. Voor het plaatsen van content ontvangen zij soms gratis producten.
  • Top-influencers: deze groep influencers heeft er hun werk van kunnen maken. Meestal zijn zij bij een agentschap aangesloten die hun commerciële belangen behartigt. Ze genieten een bepaalde status, zijn (inter)nationaal bekend en kunnen soms grote bedragen voor hun posts vragen. Over het algemeen hebben zij honderdduizenden volgers met uitschieters naar vele miljoenen.

Het snijvlak tussen marketing en PR

Influencer marketing ligt op het snijvlak van PR en marketing. Marketing kost geld, terwijl PR in principe onbetaalde informatieverspreiding is. Maar dat influencer marketing een gratis vorm van PR is, is een illusie. Influencers zijn creatieve content creators die vaak veel tijd besteden aan het maken van inspirerende en aansprekende content. Voor deze vorm van marketing mag dan ook best wel betaald worden. Dat gebeurt soms nog in natura, maar daar neemt de succesvolle influencer met tien- of honderdduizenden volgers geen genoegen mee. Zie influencer marketing dus als onderdeel van een bredere mediamix en neem het op in je PR- en marketing-strategie én in je budget.

Welke influencer zet je in?

Als je besluit om influencer marketing in te zetten is de eerste stap het kiezen van de juiste influencer. Een belangrijke keuze, want je legt het imago van jouw bedrijf als het ware in de handen van die influencer. De content, uitstraling en doelgroep van de influencer moet dus goed passen bij jouw merk. Wil je een dure reis naar Bali promoten? Dan is een influencer met vooral scholieren en studenten als volgers geen goede match. Wil je dat jouw merk iets vrolijks uitstraalt, dan is een influencer die alleen zwart-wit foto’s post ook niet echt geschikt. Bekijk dus goed wat voor content de influencer zoal deelt en of dat past bij wat je als bedrijf wil uitstralen. Het belangrijkste is dat je te allen tijde geloofwaardig overkomt!

Heb je de juiste influencer gevonden, dan bekijk je (samen) welke samenwerking het beste past. De samenwerking kan op verschillende manieren; denk aan:

  • Een campagnematige samenwerking: een eenmalige samenwerking voor bijvoorbeeld de lancering van een nieuw product of een evenement.
  • Een langetermijnsamenwerking waarbij je een partnerschap aangaat en daarmee de influencer aan jouw product verbindt. Daarmee creëer je geloofwaardigheid, een groter bereik en bouw je vertrouwen op voor zowel de influencer zelf als jouw bedrijf.

Hoe meet je het succes van influencer marketing?

Als je begint met influencer marketing wil je natuurlijk wel het effect ervan weten. Daarom is het belangrijk om het succes van de campagne of samenwerking te meten. Daarvoor zul je van tevoren scherp moeten krijgen wat het doel van de samenwerking is: wat en wie wil je bereiken? Wil je naamsbekendheid, een bepaald aantal verkopen of conversies, meer volgers op social media? Om het effect en succes van de influencer te bepalen, is een nulmeting belangrijk. Vanuit dat uitgangspunt en met de juiste tools kun je metingen doen. Daarmee meet je niet alleen het bereik, maar ook wie er op jouw website is beland, of een bepaald bericht is gedeeld, op welke socialmediakanalen en hoe vaak.

Influencer marketing als waardevol onderdeel van jouw PR-strategie

Ben je intussen nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over influencer marketing, wat het kan betekenen voor jouw bedrijf en hoe je dat het beste aan kunt pakken? Wil je weten wat zijn de regels en voorwaarden om een influencer voor jouw campagne in te zetten? En wil je weten waar vind je de juiste influencer? We kunnen ons voorstellen dat je deze (of andere) vragen hebt en nieuwsgierig bent geworden. Neem contact met ons op en we vertellen je er graag meer over!

PR in het digitale tijdperk

Copyright © 2019 PR-Dashboard