10 tips voor het versturen van een goed persbericht

Hoe verspreid ik mijn persbericht? En waar moet ik als verzender op letten voor een optimaal bereik onder redacties van kranten en tijdschriften? Lees hier 10 handige tips voor het versturen van een persbericht. Als je wilt weten hoe PR-Dashboard kan helpen met persberichten en PR-management, bekijk dan de gratis demo.

1. Zet het nieuws bovenaan

Het gebeurt te vaak dat het echte nieuws verstopt zit in het midden van het persbericht. Zorg dus dat het belangrijkste nieuws bovenaan staat en dat je geen belangrijke informatie vergeet. Dat doe je door na te gaan of je antwoord hebt gegeven op het klassieke rijtje vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

2. Bedenk een duidelijke kop

Begin je persbericht met een goede kop, zodat het doel meteen duidelijk is. Zet het nieuws in het kort in de titel van je mail. Laat overbodige woorden weg, want: hoe korter, hoe beter.

3. Zet je persbericht in de tekst van de e-mail

Verstuur nooit een e-mail met het persbericht alleen als attachment. Journalisten hebben daar een enorme hekel aan. Ze moeten snel veel teksten kunnen scannen. Dat doen ze het liefst zonder hindernissen.

Gekleurde lettertypes of achtergrond in de mail zijn eveneens storend. Voor een kleurenblinde journalist (nog altijd één op de twaalf mannen) is je bericht niet of lastig te lezen.

4. Pas de ontvangers aan per onderwerp

Bepaal aan welke journalisten en media je je persbericht het beste kunt versturen. Pas de ontvangers per onderwerp aan. Stuur dus geen berichten over een nieuwe kunstexpositie naar het kookmagazine Delicious. Journalisten die je al goed kent, kun je ruim van tevoren een persoonlijke mail sturen over het nieuws.

5. Geen marketingtaal en jargon

Probeer geen verkooptaal en vaktermen te gebruiken. Niet alle journalisten zijn op de hoogte van het jargon in een bepaald vakgebied. Marketingtaal is helemaal taboe. En durf je toch te beweren dat iets innovatief is, toon dat dan ook meteen aan, onderbouw het met argumenten.

6. Wees (mobiel) bereikbaar

Persberichten moeten altijd eindigen met zoveel mogelijk contactgegevens van mensen aan wie journalisten vragen kunnen stellen. Zet daar altijd zowel vaste als mobiele telefoonnummers bij. En zorg dat iedereen ook opneemt.

7. Spreek journalisten op de juiste toon aan

Gratis publiciteit is een gunst, spreek de journalist vriendelijk aan. Schrijf nooit: 'Voor directe plaatsing in uw medium’. Geen enkel serieus medium neemt de tekst van een persbericht helemaal over.

8. Het moet wel nieuws zijn

Stuur niet bij elk wissewasje een persbericht. De irritatie over een teveel aan persberichten van je bedrijf kan ertoe leiden dat als je wel een belangrijke mededeling hebt, deze ook niet meer wordt meegenomen.

9. Gebruik een goed verzendsysteem

Een goed verzendsysteem zorgt ervoor dat je mail naar elke journalist apart wordt verstuurd. Geen CC en BCC dus, maar elk bericht apart op naam. Ook zal er de verplichte uitschrijflink onderaan het bericht staan.

Na afloop ontvang je statistieken zodat je kunt zien hoe snel je bericht door een journalist is geopend en of je bijlagen zijn gedownload. Soms zie je zelfs hoeveel publicaties er zijn geweest en wat daarvan de mediawaarde is.

10. Controleer je spelling

Niets is zo suf als taal- en grammaticafouten in je persbericht. Gebruik de ‘testbericht’-functie van je verzendsysteem om je bericht (door een collega) te laten controleren op fouten.

Zelf proberen?

Vraag een gratis en vrijblijvende demo aan
Copyright © 2020 PR-Dashboard